Volksdansen over de hele wereld

Een van de oudste vormen van communicatie is door middel van gebaren laten zien, geluiden maken en met dansen. Het is een belangrijk stukje cultuur die tot aan vandaag de dag waarbij wij tegenwoordig vele vormen van dans hebben, maar welke soorten volksdansen zijn er door de wereld heen en welke betekenissen hebben deze volksdansen allemaal? In deze tekst wordt er beschreven over welke soorten dans er allemaal zijn en wat zij voor iedere cultuur groep betekenen.

Wat is volksdans

Volksdans is een soort dans dat een verhaal laat zien, het laat het leven van bepaalde mensen zien binnen in bepaalde gebieden. Het is niet zo dat alle soorten dansen die uit de oude tijden komen perse traditionele volksdansen zijn. Er zijn dan ook rituele dansen, dit zijn dansen die uitgevoerd werden om bepaalde spreuken of rituelen te volbrengen om bijvoorbeeld mensen te helen of geluk te geven. Daarnaast werd dit soort dansen ook gebruikt voor bepaalde natuurreligie. Er wordt dan bijvoorbeeld een god aanbeden door middel van een zoals zoals dat er een bepaalde dans wordt uitgevoerd om een dondergod te aanbidden voor regen. Het woord traditioneel in het dansen wordt gebruikt om te laten weten dat het culturele wortels heeft en dat betekent dat de meeste soorten dans wel een wortel heeft aan een bepaalde cultuur. Toch zijn er volksdansen die meerdere culturen combineren om een dans uit te voeren zoals polka dans. Polka is een soort dans dat bijvoorbeeld uit de Czechse cultuur komt en die nu door de hele wereld gedanst wordt door dat het zeer populair is geworden. Ook hoord Salsa dans erbij, dit is een Spaanse dans die vandaag ook overal door de hele wereld gebruikt wordt.

Tegenwoordige volksdansen

Deze dansen worden gedaan uit interesse en als een hobby en zelfs als een sport met bijvoorbeeld competities. Er wordt pas van een volksdans gezegd als deze dans vroeger door meerdere mensen uit dezelfde zich verzamelen in een bepaalde plek en een ritueel uitvoeren met vaak muziek erbij. Daarnaast zijn dit soort dansen vaak niet bedoelt om door iedereen gedanst te worden, omdat het een bepaalde complexiteit moet hebben terwijl dit soort dansen niet echt zo maar overal gedanst kan worden, Deze dans moet natuurlijk ook meegenomen worden door de eeuwen heen en tot slot moeten dansers die een bepaalde volksdans willen leren echt ervoor hulp zoeken omdat het onbekend is en of het veel te complex is. Toch wordt er tegenwoordig gezegd dat volksdansen bepaalde traditioneel dansen niet te moeilijk moeten zijn en die niet op een professioneel niveau moeten zijn. Toch betekent volksdans dat het een dans is met culturele waarden die eeuwen lang gedanst wordt, of het moeilijk is of niet. De nieuwe soorten dans zoals hiphop dans worden niet gezien als volksdans, dit komt omdat deze dansen pas nieuw zijn en door de eeuwen heen geen culturele waarde hebben. Ook omdat deze dansen vaak verbeterd wordt en steeds vernieuwd wordt en dat het uiteindelijk niet hetzelfde blijft. Door de wereld heen zijn er heel veel soorten dansen, hieronder zijn de volgende soorten volksdansen:

De verschillende Poolse volksdansen

De Poolse volksdansen is een traditie die al in de 10e eeuw begonnen is. Door dat er destijds veel verschillende culturen in het Poolse gebied zat, zijn er veel verschillende soorten dansen die door de eeuwen heen gemaakt zijn. Deze dansen hebben zelfs beïnvloeding vanuit het Slowakische en Germanische stijlen en culturen. Dit komt omdat vroeger rond de 10e eeuw veel stammen in het poolse gebied gevestigt heeft en daarbij hebben vele stammen van elkaar geleerd waarbij sommige zelfs tradities hebben opgebouwd. Dit veranderde toen de Polen zijn omgeving heeft veroverd en daardoor ook deze oude Germaanse en Slowaakse culturen behouden. Deze dansen werden vaak uitgevoerd als er gedanst werd in een balzaal en heeft veel elementen van ballet. Tegenwoordig wordt het echt alleen gedaan voor bepaalde feestdagen of belangrijke dagen of bij plekken waar toeristen vaak komen. De Poolse dansen die overal in Polen wel gedanst worden zijn is de Krakowiak, Mazurka, Oberek, Polonaise en de Boheemse Polka. Poolse Volksdans is vaak bedoeld om er levend en energievol te laten voelen en laat geluk en blijdschap voelen. Vaak dansen ze dan ook in een cirkel met danspartners erbij. Ook zijn er regionale dansen die alleen maar in een bepaald gebied in Polen gedanst de gebieden die traditionele Poolse dansen hebben zijn Podhale, Śląsk, Żywiecczyzna, Kaszuby, Lublin, Opoczno, Rzeszów en Warmia. Het verschilt per regio met het dansen zoals de manier, met hoeveel mensen en hoe het gedanst wordt. Sommige volksdansen zijn energiek en actief terwijl er ook volksdansen zijn die kalm of rustig zijn. Daarnaast is kleding ook belangrijk. Iedere Poolse regio heeft zijn eigen soort kleding die lokaal gedragen worden daarnaast hoort ook het dansen erbij.

Volksdansen in Azië en het Midden-Oosten

Niet alleen Europa heeft volksdansen, ook de vele culturen in het oosten hebben unieke soorten kleding en dansen. Een van deze unieke diersoorten is de Ardah. Dit is een danssoort die uit Saoedi-Arabië komt. Deze dans wordt uitgevoerd met twee rijen met mannen die tegenover elkaar staan. Iedere man heeft een zwaard vast maar dit wordt ook gedaan met stokken. Met deze dans is er ook muziek zoals drums en gesproken poëzie. Vroeger was deze dans altijd uitgevoerd voordat de Arabische soldaten naar een slagveld gingen in een oorlog, maar tegenwoordig wordt deze dans ook uitgevoerd voor vieringen en bepaalde evenementen zoals in stammen en festivals. Deze dans wordt ook gedaan door andere Arabische landen die dan ook het anders doen dan Saoedi-Arabië. De bedoeling van deze dans was vroeger om de kracht te laten zien van soldaten die deze dansen uitvoerde en was het puur bedoeld om ook moraal hoog te houden voor dat er gevochten werd tegen de vijand. Hierdoor zijn er veel verschillende soorten Ardahs. Ook voor de andere Arabische landen heeft de Ardah dezelfde functie, om moraal hoog te houden en om kracht te laten zien binnen en buiten het leger. Naast het Midden-Oosten hebben ook andere landen zoals China en India uniek soorten volksdansen. In China is er bijvoorbeeld de Yangge, dit is een dans die bijna iedere Chinees danste. Het was bedoeld om blijdschap te laten zien omdat er vaak samen in een lijn of cirkel gedanst wordt met vrolijke muziek. In India is er bijvoorbeeld de Bhangra dans. Dit is een volksdans die door de Noord Indianen gedanst wordt in Punjab, Sialkot en zelfs Pakistan. Dit is een dans waar veel acrobatiek gebruikt wordt zoals springen, schoppen en het buigen van het lichaam. Deze dans is energiek en wordt vaak in festivallen gedanst.