Dansen vroeger en tegenwoordig

Dansen was altijd al een stuk cultuur dat iedereen wel door de eeuwen heen heeft meegenomen, maar hoe zat het allemaal vroeger? In deze tekst zal ik alles vertellen over de geschiedenis van het dansen en veel voor iedere cultuur heeft betekend.

De geschiedenis van het dansen

Het is niet duidelijk wanneer het echt ontstaan is en hoe het ontstaan is maar, er is wel bewijs dat er oude muurtekeningen zijn van holbewoners die ongeveer 10 duizend jaar geleden zijn gemaakt. Deze tekeningen laten zien dat er een groep mensen een soort ritueel aan het doen zijn en dat zij hand in hand aan het dansen waren. Ook is er bewijs gevonden in een Egyptische graf schilderij dat er in de tijd van Egypte ook gedanst werd. Dit graf schilderij zou gemaakt zijn in 3000 voor christus. De reden dat er vaak gedanst werd vroeger was omdat, dit de enige manier was om verhalen te delen en voor sommige de enige vorm van communicatie was. Taal was nog niet goed ontwikkeld destijds om bijvoorbeeld vertalers te hebben of met mensen van een andere cultuur te praten, dus moesten ze dansen om gevoelens en verhalen te delen. Daarnaast werd dans gebruikt voor rituelen om bijvoorbeeld mensen te genezen. Eeuwen later tijdens de tijden van de Grieken en de Romeinen werd het dansen langzaam meer gebruikt voor shows en theaterstukken. Dit komt omdat destijds het theater pas net uitgevonden was en het dansen met muziek bruikbaar was om te gebruiken om de verhalen te vertellen. Ook de Chinezen deden aan het dansen, maar zij gebruikte de dans nog steeds het geloof dat dansen en rituelen mensen kan genezen. Dit hebben zij gedocumenteerd met orakelbotten, dit zijn botten van een os dat gebruikt werd voor rituelen maar ook om verhalen te noteren. De Indiërs deden ook aan dansen maar hun deden het meer als toneelstukken om de aspecten van het dagelijkse leven te vertonen en voor spiritualiteit.

Muziek

Natuurlijk wordt een dans niet zonder muziek uitgevoerd. Vroeger was dat wel anders, toen had je nog geen muziek maar werden er geluiden gebruikt, zoals stampen en klappen. Door de eeuwen heen, toen er muziek instrumenten uit waren gevonden werden deze instrumenten altijd gebruikt wanneer er een toneelstuk was of als iemand wou dansen. Tegenwoordig heb je veel verschillende soorten dansstijlen, waarbij er ook muziek wordt gespeelt. Met hiphop dans heb je hiphop muziek, met Spaanse muziek wordt bijvoorbeeld de tango ermee gedanst en in het algemeen wordt de traditionele diersoorten vaak gedanst met traditionele muziek. Het belangrijkste concept van muziek is het ritme van de muziek. er wordt heel goed gedanst als het ritme goed gevolgd wordt. Het hoeft niet perse zo te zijn dat dit alleen met muziek kan, het kan ook zonder muziek. Ritme is hoe snel of langzaam je gaat op een stap van een dans. Natuurlijk kan het heel goed helpen als er met muziek gedanst worden, want vaak kunnen dansers daarop het ritme volgen en dansen met het ritme van de muziek. Met dans en ritme is er ook een bepaalde sensatie dat een danser en de kijker  beleeft, van de bewegingen die de dansers maken en aan de muziek tot aan de kijker die de dansers bewonderd. Dit hebben veel leraren en onderzoekers opgemerkt, daarom wordt dans ook vaak gezien als een kunstvorm.

Sport

Naast dat dansen wordt gezien als een gepassioneerd kunstsoort kan het ook een sport zijn. Naast dat je met dansen veel beweegt worden er ook dans competities gehouden om te kijken wie het beste kan dansen. Er zijn veel verschillende competities, zoals de verschillende soorten dansthema's. Ook zijn er leeftijdscategorieën en of de hoeveelheid ervaringen die iemand mag hebben. Dit wordt gedaan om eerlijkheid te vermijden. Er zijn dan ook competitieve wedstrijden en wedstrijden puur voor de plezier en niet voor het prijzengeld. Tijdens een competitie zijn er jury's. Deze jury's geven scores uit aan de danskoppels die gaan dansen, hoe hoger de score hoe beter. De scores worden gegeven door middel van hoe er gedanst wordt en hoe specifiek een soort dansstijl wordt gedanst. Als er een danskoppel de meeste scoren uiteindelijk krijgt en daarmee wint, dan worden er zelfs geldprijzen uit gegeven aan de winnaars. Danscompetitie zijn vaak ook handig om connecties op te bouwen of om in aanraking te komen met industrieën die professionele dansers nodig heeft. Dit soort competities duren vaak twee tot vier dagen en de reden dat ze gehouden worden is om uiteindelijk plezier te hebben met het dansen en is stiekem ook een manier om van dansen te leren.

Gezondheid

Naast dat dansen goed is voor je gezondheid en het een kunst soort is kan het ook gevaarlijk zijn. Met dansen moet je heel veel je voeten gebruiken en dat kan mogelijk voor verwondingen geven. Sommige diersoorten moet er zelfs speciale uitrusting gedragen worden voor bijvoorbeeld de voeten. Een van de diersoorten die heel gevaarlijk kunnen zijn is ballet. Dit komt omdat er veel gevraagd wordt aan de voeten met het dansen. Soms moet er op de tenen gestaan worden en bepaalde bewegingen gemaakt worden wat al best gevaarlijk kan zijn. Ook heeft het veel bewezen dat het door de jaren heen de vorm van de voeten van ballerina's laat veranderen en zelf laat misvormen. Naast de lichamelijke risico's zijn er ook mentale risico's. Dit komt omdat er altijd verwacht wordt door je zelf of door andere dat je er slank uitziet. Dit is al helemaal het geval als je een bekendheid bent of als je naar een bepaalde dansles wilt gaan en dat je ervoor weinig moet wegen. Vaak worden er dan slechte dingen gedaan in het lichaam zoals laxeermiddelen in nemen zodat je heel snel weinig kan wegen maar, daardoor ook in een ongezonde eet stoornis komen te zitten. Onderzoek laat zien dat dit vaak het geval is bij dansers en dat ze er ook hele strenge diëten erbij nemen. Het nadeel dat dansen ook gezien wordt als kunst, is dat er veel zelfkritiek is naar de persoon toe met dus bijvoorbeeld het gewicht dat dansers hebben. Hierdoor kunnen dansers eetstoornissen ontwikkelen en zelfs nare gedachtes hebben en zelfs zichzelf pijn willen doen.

Populariteit

Door de vele social media platformen is dansen tegenwoordig nog belangrijker geworden, soms worden er filmpjes gezien door zelfs miljoenen mensen. Het kan voor sommige mensen veel geld en roem leveren. Dit is het geval met TikTok, Twitter, Facebook en YouTube. Deze platformen bieden manieren aan mensen om zich te uiten over de hele wereld. Hiermee is dansen een populair onderwerp geworden op bijvoorbeeld TikTok en zijn er veel mensen ermee bekend geworden. Dit heeft dus veel dansers van 20 tot 30 jaar en in het algemeen de jeugd van tegenwoordig aangetrokken om hetzelfde te doen en zichzelf te uiten en of om er naar te kijken.